Documents destacats

El testament de Sant Moí

S’anomena Testament de Sant Moí els documents redactats a la masia i ermita d’aquest nom, situades a la finca que va ser propietat de la família Juncadella, per treballadors del poble de Montesquiu l’any 1920, mentre realitzaven obres de reparació. Constitueixen un testimoni cabdal del pensament obrer de la població de Montesquiu durant els agitats anys que van precedir la caiguda de la monarquia i que van adobar el terreny per l’adveniment de la 2a República Espanyola. Són testaments perquè hi havia una intencionalitat en l’acció de guardar-los per a generacions futures perquè aquestes sabessin que ells estaven implicats en una lluita per la dignificació humana.


Els fets de Montesquiu

Document escrit que ens relata l’atac armat que va viure el municipi de Montesquiu durant el capvespre del dia 5 i la matinada del 6 de maig de 1937. Segons el relat, als inicis del capvespre, un grup de la C.N.T. format per militants de pobles de la vora i dirigits pel conseller de defensa de la ciutat de Vic “Freixenet” van encerclar el poble. Durant la nit els mateixos habitants del poble es van defensar de l’atac amb vint armes de caça, quatre terceroles, dos fusells i amb escassetat de munició. Un cop amb les tropes de Freixenet ja arribant al bell mig del poble, un escamot de força pública va baixar de la part dels cims de Planeses i van foragitar als ocupants, fent presoner a Freixenet.


Carta de Josep Tarradellas a Damià Balmes

Carta del 28 de març de 1983 del expresident Josep Tarradellas dirigida a Damià Balmes, que va ser alcalde de Montesquiu durant part de la guerra civil.


Testament de Mercedes Juncadella Vidal

Germana de l’antic propietari del castell el senyor Emili Juncadella i Vidal, va ser l’hereva de les propietats de la família. Al testament es desglossa l’inventari, l’esmena, la partició i l’adjudicació de la seva herència. S’inclouen en aquestes propietats el castell de Montesquiu i altres terrenys i propietats del municipi.